Παράλληλα, διαμηνύει ότι τις επόμενες ημέρες ετοιμάζει νέο καθεστώς στο Hormuz που θα περιλαμβάνει μια «απαγορευμένη ζώνη» αλλά και μια συμφωνημένη διαδρομή ναυσιπλοΐας με το Ομάν.
Πρόκειται για ένα ακόμα σαφές μήνυμα: εμείς ελέγχουμε τα Στενά.
Και ενώ ο Trump εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα Στενά είναι ανοιχτά – κάτι που δεν επιβεβαιώνεται σε καμία περίπτωση από τους αρμόδιους φορείς -, οι Ιρανοί περνούν στην αντεπίθεση, προειδοποιώντας ότι «η εποχή των αναλογικών απαντήσεων» τελείωσε.
Κάτι που ενδεχομένως σημαίνει πως μαζί της τελείωσε και η εποχή των ψευδαισθήσεων για τον Αμερικανό πρόεδρο…
Άλλωστε κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν στο Ιράν προς μια αντίστοιχη ήττα στη δυτική Ασία, όπως συνέβη ήδη σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Την ίδια στιγμή, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του πολέμου είναι προφανείς για τους περισσότερους Αμερικανούς: μέσα σε έξι μήνες, κλήθηκαν να πληρώσουν έξτρα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για καύσιμα, εξέλιξη που μόνο άσχημα νέα επιφυλάσσει για τον Trump ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου…
Τελευταία προειδοποίηση από Glalibaf (πρόεδρος Κοινοβουλίου Ιράν): Θα χτυπήσουμε ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Mohammad Bagher Ghalibaf προειδοποίησε για πλήγματα εναντίον αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών, έπειτα από την απειλή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Pete Hegseth να «καταστρέψει» ιρανικά τάνκερ.
«Είναι απλό: η αλυσίδα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ είναι εκτεταμένη, προσβάσιμη και εκτεθειμένη.
Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτά τα ύδατα και σε αυτές τις εγκαταστάσεις μοιράζονται την ίδια έκθεση», έγραψε σε ανάρτησή του.
«Χτυπήστε τα περιουσιακά μας στοιχεία και θα δεχθείτε χτύπημα» προειδοποίησε ο Ghalibaf, ο οποίος συνόδευσε το μήνυμα με AI εικόνα πετρελαϊκών υποδομών, στην οποία αναγραφόταν: «Έρχεται η χαμένη δεκαετία της αμερικανικής οικονομίας».
Όπως είπε ο Ghalibaf, το Ιράν έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά του να απαντά με αντίστοιχο τρόπο, τονίζοντας: «Ρωτήστε τις βάσεις που δεν είναι πλέον επιχειρησιακά βιώσιμες».
Νωρίτερα ο Ghalibaf είχε καταστήσει σαφές πως η εποχή των αναλογικών απαντήσεων από το Ιράν τελείωσε και ότι οι Αμερικανοί πρέπει να καταλάβουν ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των συμφερόντων και της ασφάλειας του Ιράν θα αντιμετωπίζεται στο εξής με ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο επώδυνη απάντηση.

Shahram Irani (διοικητής Πολεμικού Ναυτικού Ιράν): Τους αιφνιδιάσαμε, τους έχουμε ακινητοποιήσει
Ο υποναύαρχος Shahram Irani, διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού του Στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν υποστήριξε ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και ότι έχουν αιφνιδιάσει τον αντίπαλο.
«Ο αιφνιδιασμός του εχθρού σε διάφορες αποστολές ήταν τέτοιας έκτασης, ώστε η επιχειρησιακή ικανότητα ορισμένων εχθρικών πολεμικών πλοίων να έχει διαταραχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σήμερα, ο εχθρός ανησυχεί έντονα για τις επιχειρησιακές πρωτοβουλίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εφόσον χρειαστεί, μπορούμε να ακινητοποιήσουμε τον εχθρό σε οποιοδήποτε σημείο» είπε ο Irani.
Paknejad (υπ. Πετρελαίου Ιράν): Δεν διακόπηκαν ούτε μια ώρα οι εξαγωγές πετρελαίου
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Mohsen Paknejad δήλωσε ότι, παρά τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, το Ιράν κατάφερε να διατηρήσει αδιάλειπτες τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, να αποκαταστήσει γρήγορα μέρος των ζημιών και να συνεχίσει τα σχέδια αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Paknejad είπε ότι κατά τον 40ήμερο πόλεμο η πετρελαϊκή βιομηχανία υπέστη σοβαρές ζημιές, αν και η τεχνική ικανότητα της National Iranian Gas Company και της National Iranian Oil Company επέτρεψε την αποκατάσταση μέρους της χαμένης παραγωγικής δυναμικότητας μέσα σε λίγες ώρες, με τη διαδικασία να συνεχίζεται.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνέχιση των εξαγωγών αργού, την οποία χαρακτήρισε «διαχρονικό επίτευγμα» της ιρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι κατά τον 40ήμερο πόλεμο οι εξαγωγές αργού «δεν διακόπηκαν ούτε για μία ώρα».

Πάνω από 550 πλήγματα στο Kharg
Για το νησί Kharg, βασικό κόμβο των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών, είπε ότι δέχθηκε περισσότερα από 550 πλήγματα, παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι συνέχισαν να φορτώνουν δεξαμενόπλοια ακόμη και υπό βομβαρδισμό.
Πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές παρέμειναν σε καλή κατάσταση χωρίς σοβαρούς περιορισμούς, ενώ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου.
Αναφερόμενος στον ναυτικό αποκλεισμό, ο Paknejad είπε ότι ορίστηκε αρχικά γραμμή μεταξύ Ras al-Hadd και Gwadar και ότι, μέσω σειράς μέτρων, το Ιράν κατάφερε να παρακάμψει τους περιορισμούς και να συνεχίσει την πώληση και παράδοση πετρελαίου σε πελάτες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν.
Παραδέχθηκε ότι υπήρχαν περιορισμοί στη μεταφορά πέρα από τη γραμμή του αποκλεισμού, αλλά δήλωσε ότι αξιοποιήθηκαν οι διαθέσιμες δυνατότητες.
Οι Αμερικανοί πλήρωσαν έξτρα 100 δις για καύσιμα
Οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν πληρώσει επιπλέον 100 δισ. δολάρια για βενζίνη και ντίζελ κατά τους έξι μήνες του πολέμου κατά του Ιράν, σύμφωνα με δείκτη του Watson Institute for International and Public Affairs του Brown University.
Σε ολόκληρη τη χώρα, το πρόσθετο κόστος αντιστοιχεί σε περίπου 763 δολάρια ανά νοικοκυριό, με βάση την εκτίμηση ότι υπάρχουν περίπου 131 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ.
Ο Trump, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, υποβάθμισε τις ανησυχίες για την άνοδο των τιμών των καυσίμων, λέγοντας: «Αν αυξηθούν, αυξήθηκαν».
Αντίθετα, επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη στις πετρελαϊκές εταιρείες, κατηγορώντας τες για «αισχροκέρδεια».
Η βενζίνη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του πρόσθετου κόστους, επειδή οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βενζίνης απ’ ό,τι ντίζελ.
Η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 39%, από περίπου 2,98 δολάρια στα 4,15 δολάρια ανά γαλόνι — από 0,79 σε 1,09 δολάρια ανά λίτρο.
Η τιμή του ντίζελ έχει αυξηθεί ακόμη πιο απότομα, κατά περισσότερο από 60%, από 3,67 δολάρια σε 5,90 δολάρια ανά γαλόνι — από 0,97 σε 1,56 δολάρια ανά λίτρο.
Σύμφωνα με την American Automobile Association, η Καλιφόρνια έχει την υψηλότερη μέση τιμή βενζίνης στη χώρα, στα 5,85 δολάρια ανά γαλόνι — 1,55 δολάρια ανά λίτρο.

Panetta (πρώην επικεφαλής Πενταγώνου): Νέα αποτυχία των ΗΠΑ
Ο πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου Leon Panetta προειδοποίησε ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράν οδεύει στο το να εξελιχθεί σε ακόμη μία αποτυχημένη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία, παρόμοια με εκείνες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να σπάσουν το αδιέξοδο και γίνονται ολοένα και περισσότερο αντιληπτές από τους αντιπάλους τους ως αδύναμες.
Ο Panetta δήλωσε ότι η αδυναμία της Ουάσινγκτον να τερματίσει τον πόλεμο, σε συνδυασμό με την αναταραχή στο εσωτερικό του Πενταγώνου και στη δομή διοίκησής του, υπονομεύει την αξιοπιστία των ΗΠΑ και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη στρατιωτική τους ισχύ.
Ο Panetta δήλωσε ότι ο πόλεμος, τον οποίο εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump πριν από περισσότερους από έξι μήνες, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν ακόμη «ατελείωτο πόλεμο» στην περιοχή, χωρίς να διαφαίνεται ξεκάθαρο τέλος.
«Δεν αποτελεί μυστήριο ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν παγιδευτεί σε ένα τρομερό αδιέξοδο, στο οποίο υπάρχουν πραγματικά πολύ λίγες διαθέσιμες επιλογές για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο Panetta, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος οδεύει προς το να γίνει «άλλος ένας αποτυχημένος πόλεμος» στη Δυτική Ασία.
Θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 6 μήνες
«Πιστεύω ότι το πιθανότερο είναι αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί για ακόμη έξι μήνες χωρίς να επιλυθεί», πρόσθεσε ο Panetta.
«Και πιστεύω απλώς ότι, είτε πρόκειται για το Ιράν είτε για τους άλλους αντιπάλους μας, τώρα κοιτάζουν τις ΗΠΑ και βλέπουν αδυναμία όσον αφορά την ικανότητά μας να αξιοποιήσουμε πραγματικά τη στρατιωτική μας δυνατότητα για την υπεράσπιση της χώρας μας», πρόσθεσε o Panetta, τονίζοντας: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου αυτή τη στιγμή είναι ότι ζούμε σε έναν πολύ επικίνδυνο κόσμο, με τις βασικές απειλές να προέρχονται από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Β. Κορέα και, ναι, και από το Iράν.
Αυτό που με ανησυχεί, όμως, είναι ότι στέλνουμε μήνυμα αδυναμίας στους κύριους αντιπάλους μας», είπε.

Τρεις επιλογές
Ο πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου περιέγραψε τρεις πιθανές επιλογές για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η πρώτη, όπως είπε, θα ήταν να αποχωρήσει από τον πόλεμο και να «παραδεχθεί ότι πρόκειται για έναν αποτυχημένο πόλεμο».
Η δεύτερη θα ήταν να διατηρήσει το σημερινό «αδιέξοδο, με περιοδικές επιθέσεις εκατέρωθεν, τη μία ως αντίποινα για την άλλη», με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να «αποφύγουν την έναρξη ενός πιο επικίνδυνου πολέμου», ενώ παράλληλα αρνούνται να διαπραγματευτούν ή να παραδοθούν.
Ο Panetta προειδοποίησε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αυτό που φοβούνταν όλα τα μέρη»: έναν ακόμη παρατεταμένο πόλεμο στη Δυτική Ασία.
Η τρίτη επιλογή, είπε, θα ήταν οι ΗΠΑ να καταστήσουν σαφές ότι «ο πρωταρχικός στόχος τους αυτή τη στιγμή είναι να ανοίξει ξανά το Στενό του Hormuz».
Ο Panetta δήλωσε επίσης ότι ο Trump έχει υπονομεύσει ο ίδιος την αξιοπιστία του με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς ότι επίκειται συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και ότι η στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδός παραμένει ανοικτή.
«Επομένως, το πραγματικό ερώτημα είναι: θα πάρει μια απόφαση ώστε πράγματι να υλοποιήσει όσα λέει;» αναρωτήθηκε ο Panetta.
«Για πολλούς λόγους, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση, διότι όχι μόνο δεν διαθέτει αξιοπιστία, αλλά και οποιεσδήποτε απειλές διατυπώνει αγνοούνται πλήρως».
Απαγορευμένη ζώνη στο Hormuz
Σε δηλώσεις του ο Mohsen Rezaei, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε τη δημιουργία απαγορευμένης ζώνης και καταλόγου κυρώσεων για πλοία στο πλαίσιο σχεδίου του Ιράν για τα Στενά του Hormuz.
Όπως είπε, θα καθοριστεί μια απαγορευμένη ζώνη έξω από τα στενά, η οποία θα ξεκινά από τη γραμμή αποκλεισμού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και θα εκτείνεται έως τον Περσικό Κόλπο.
Κάθε πλοίο που θα εισέρχεται στην περιοχή αυτή χωρίς άδεια και χωρίς συντονισμό με το Ιράν θα καταγράφεται, μαζί με το όνομα του ιδιοκτήτη και του ναυλωτή του, και θα εντάσσεται στον κατάλογο κυρώσεων του Ιράν.
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Rezaei, το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι σαφές: σοβαρά προβλήματα στην ασφαλιστική κάλυψη και μεγάλη αύξηση του κόστους μεταφοράς.

Κανένα πλοίο αλώβητο
Τόνισε ότι η περιοχή αυτή ουσιαστικά μετατρέπει τα στενά σε σημείο ελέγχου και ότι η διέλευση θα προϋποθέτει συντονισμό με το Ιράν.
Σύμφωνα με τον Rezaei, ειδικοί στη θαλάσσια εφοδιαστική εκτιμούν επίσης ότι, από ορισμένες απόψεις, η επίδραση αυτού του μέτρου μπορεί να είναι μεγαλύτερη ακόμη και από την εκτόξευση πυραύλων, καθώς αυξάνει το κόστος διέλευσης για όσους παραβιάζουν τους κανόνες, χωρίς να απαιτείται άμεση στρατιωτική σύγκρουση.
Ο Rezaei διευκρίνισε παράλληλα ένα σημαντικό σημείο: δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση για τη βύθιση πλοίων που παραβιάζουν τους κανόνες, καθώς η πετρελαϊκή ρύπανση θα δημιουργούσε προβλήματα και για το ίδιο το Ιράν, ενώ το Ιράν, όπως είπε, κατ’ αρχήν δεν επιδιώκει πόλεμο.
Ωστόσο, κανένα από τα πλοία που θα παραβιάσουν τους κανόνες δεν θα εξέλθει αλώβητο.
Stephen Zunes (αναλυτής): Θα είναι ευάλωτοι οι Ιρανοί
Οι ιρανικές δυνάμεις που επιχειρούν να επιβάλουν περιορισμένη ζώνη στα Στενά του Hormuz θα είναι «πολύ ευάλωτες» σε αμερικανική επίθεση υποστήριξε ο Stephen Zunes, πρόεδρος του Τμήματος Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, αναφέροντας πως το Ιράν θα δυσκολευτεί να επιβάλει μια περιορισμένη ζώνη κοντά στα Στενά του Hormuz.
«Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα μπορέσουν πραγματικά να την επιβάλουν.
Ιρανικά πλοία και αεροσκάφη που θα επιχειρούσαν να την επιβάλουν θα ήταν πολύ ευάλωτα σε αμερικανικές επιθέσεις», δήλωσε στο Al Jazeera.
«Ίσως, όμως, να στέλνουν μια προειδοποίηση, δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες να μην θεωρούν δεδομένο ότι θα μπορούν να περάσουν από τα στενά χωρίς να υποστούν συνέπειες» είπε ο Zunes τονίζοντας ότι το Ιράν ενδέχεται να ελπίζει πως θα προκαλέσει μια ευρύτερη στρατιωτική αντίδραση από τις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει πολιτικά την Τεχεράνη, «δικαιολογώντας επιθέσεις» εναντίον γειτονικών κρατών και αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.
Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράν, «υπονομεύοντας τη λαϊκή υποστήριξη» στις ΗΠΑ για τη συνέχιση της σύγκρουσης, ενώ παράλληλα θα ωθούσε την ιρανική κοινή γνώμη να «συσπειρωθεί γύρω από τη σημαία», εν μέσω των αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών στο εσωτερικό της χώρας.
Τι κρύβει το σχέδιο
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το σχέδιο του Ιράν για τη δημιουργία περιορισμένης ζώνης στα Στενά του Hormuz θα μπορούσε να συνδέεται με την επικείμενη συμφωνία του με το Ομάν σχετικά με τις θαλάσσιες οδούς διέλευσης από το στενό.
«Εάν η συμφωνία με το Ομάν αποδειχθεί εφαρμόσιμη και είναι κάτι που μπορούν να αποδεχθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν θα μπορούσε να «υπαναχωρήσει» από την επιβολή της περιορισμένης ζώνης.
Εάν όχι, τότε η Τεχεράνη έχει κάτι έτοιμο, ώστε να προσπαθήσει να καταστήσει πιο δύσκολο για την Ουάσινγκτον να απορρίψει τη συμφωνία με το Ομάν» είπε ο αναλυτής, επισημαίνοντας ότι μια περιορισμένη ζώνη θα μπορούσε να κάνει «τα πράγματα πιο περίπλοκα, επειδή οι αμερικανικές δυνάμεις - οι οποίες είναι ήδη υπερβολικά επιβαρυμένες - θα αναγκάζονταν τελικά να επιτηρούν και να ελέγχουν μια μεγαλύτερη περιοχή».
Θα μπορούσε επίσης «να κάνει τις ναυτιλιακές εταιρείες και τις ασφαλιστικές τους ακόμη πιο απρόθυμες να επιχειρήσουν ένα τόσο επικίνδυνο πέρασμα».
Όσον αφορά τον Περσικό Κόλπο, ο Zunes είπε ότι οι γειτονικές χώρες του Ιράν έχουν «πολλά να διακινδυνεύσουν και μεγάλο συμφέρον από την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης».

Η νέα διαδρομή στο Hormuz
Όσον αφορά τη νέα διαδρομή που ετοιμάζει το Ιράν, πληροφορίες αναφέρουν πως αποτελεί προϊόν συμφωνίας με το Ομάν και ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Σε παλιότερες δηλώσεις του ο Kazem Gharibabadi, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν αρμόδιος για νομικές και διεθνείς υποθέσεις, είχε υποστηρίξει ότι το Ιράν και το Ομάν συμφώνησαν πως η είσοδος στη νέα διαδρομή «θα γίνεται μέσω των χωρικών μας υδάτων, ενώ και μέρος της διαδρομής εξόδου θα περνά επίσης από τα χωρικά μας ύδατα».
Ο διάδρομος διέλευσης θα είναι προσωρινός και θα έχει πλάτος 11,3 χιλιομέτρων (7 μιλίων), σύμφωνα με τον ίδιο.
Ωστόσο, βασικές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, μεταξύ των οποίων οι ακριβείς συντεταγμένες της διαδρομής, το πότε θα μπορούν τα πλοία να αρχίσουν να διασχίζουν με ασφάλεια τα στενά και με ποιον τρόπο θα προκύπτουν έσοδα.
Δεν έχουν επίσης γίνει ακόμη γνωστά συγκεκριμένα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, όπως το αν θα απαγορεύεται η χρήση της διαδρομής σε ορισμένα πλοία ή σε πλοία που φέρουν συγκεκριμένες σημαίες.
Ο Gharibabadi έχει επίσης δηλώσει ότι, παρά τη συμφωνία, τα στενά δεν πρόκειται να ανοίξουν πλήρως.
Παράλληλα, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο, μεταξύ άλλων με την άρση κυρώσεων και την αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων.
Το Ιράν ελέγχει τα Στενά
«Φαίνεται πιθανό ότι το Ιράν θα εξέλθει από τον πόλεμο με ισχυρότερη θέση ως προς τον έλεγχο των στενών και αυτό θα αναγκάσει τις χώρες που εξαρτώνται από το αργό πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής να προσαρμοστούν», δήλωσε ο Ross Mayfield, επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής στην Baird.
«Το κλείσιμο του Hormuz μετατράπηκε από έναν υποθετικό ακραίο κίνδυνο σε μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική τακτική» είπε ο Mayfield,
Αναλυτές της αγοράς πετρελαίου πιστεύουν ότι η τελική επίλυση της σύγκρουσης θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει κάποιου είδους συμφωνία που θα επιτρέπει στο Ιράν να επιβάλλει τέλη για την ασφαλή διέλευση από τα Στενά.
Ωστόσο, τέτοιο προηγούμενο υπάρχει ήδη, επισήμανε η Natasha Kaneva, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην JPMorgan.
Τα Ηνωμένα Έθνη επιτρέπουν στις χώρες να επιβάλλουν τέλη υπηρεσιών — όχι για την ίδια τη διέλευση από τις υδάτινες οδούς, αλλά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, τις συνοδείες ασφαλείας, την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Τουρκία, η Δανία, η Σουηδία, η Ρωσία και η Ινδονησία επιβάλλουν όλες τέλη υπηρεσιών για τη διέλευση από διάφορα στενά, επισήμανε η Kaneva.
Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 1 δολάριο στην τιμή του πετρελαίου, εάν το Ιράν υιοθετήσει ένα σύστημα τελών παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει η Τουρκία στα Τουρκικά Στενά, δήλωσε η Kaneva.
Ένα πολύ μεγάλο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου θα μπορούσε να πληρώνει περίπου 260.000 δολάρια για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών